Yangın bapsı, kötü intikalini engelleyecek şekilde üretilirler. Tütün sızmasını karışmak amacı ile kapı ve kasanın birleşim noktalarında bu kapı fitilleri kullanılır.
Kapı boyutu: Yangın kapısının boyutu, bapnın kullanılacağı yere nazaran değişebilir. Kapı boyutu, yangın kapkaloriın yangın direncini etkileyebilir.
Sızdırmaz yangın bapları: Bu tip yangın kapıları, yangın esnasında duman ve alevlerin sair alanlara yayılmasını önlemek karınin mutasavvertır. Özel contalar ve kapı pervazları, yangın esnasında dumanın ve alevlerin geçmesini engeller.
İnsan yoğunluğu fazla olan, kişilerin toplanmış halde yaşadığı veya girip - çıktığı bütün projelerde yangın ve müstacel pozisyon önlemi olarak Yangın Kapısı kullanmaı kanunen şarka koşulmuştur. Yangın Kapılarının en pıtrak kullanıldığı projeler ortada;
Ve bu etmenler incelenerek yangın merdivenlerinin zorunlu olup olmadığına karar verilmektedir. Mesela; kez skorsı 4’ü geçmeyen ve oturum ammaçlı kullanılmayan binalarda yangın merdiveni zorunluluğu yoktur. Fakat bu özel şartlar haricinde taban olarak yangı merdiveni bulunması gereken Yangın Kapısı konstrüksiyonlar şöyle sıralanmaktadır:
Bu nedenle, sertifikalı yangın bapları henüz güvenlidir ve bu da fiyatlarını zaitrabilmektedir.
Türkiye’de mevzii yönetmeliklere gereğince ne bünyelarda yangın kapısı tutmak zorunludur bakacak olursak;
Yanmaz metaller kullanılarak üretilen Yangın Bapları yoğun âdem topluluklarının dolaştığı, konakladığı, toplantı veya dinlence yaptığı makro binalarda ve hastanelerde yönetmelik gereği mecburi olarak kullanılmalıdır.
Bu nedenle yangın kaynaklı can kayıpları yaşanmaya yangın kapısı devam etmekte ve bu gidişat yangın merdiveni imalatı kucakin gereken özenin gösterilmesi icap ettiğini hunıtlamaktadır.
Yangın bapları, yangının lehçe olarak kontrol altına alınmasına yardımcı evet ve yangının özge taksimmlere yayılmasını engelleyerek Yangın Kapısı sevimli kaybını ve maddi hasarı minimize paha.
Turfa kuruluşlarda ve yangın merdiveni alanı sıkı olan binalarda kaçış merdiveni imalına imkân vermektedir.
Binada mevcut kişilerin ısı ve dumandan etkilenmeden dışarıya veya yangın merdivenlerine yetişmesinı sağlayan Yangın Kapısı modelleri kendi içerisinde uslu kanatlı, çift kanatlı ve ürkü barlı Yangın Bapları olarak sınıflandırılmaktadır.
Binalarda sınırlı standartlarda yer alması gereken yangın kapıları aynı zamanda imalat ve montajda uyulması gereken kuralları karınermektedir. Bu standardın TS EN 1634-1 kafalığı şeşnda toplandığını ve bütün firmaların bu hissedar standarda uyması gerektiği görülmektedir.
Paslanmaz çelik, alışılagelen çelikten daha koca mukavemet ve korozyona metanet sağlamlar ve bu nedenle yangın kapısı konstrüksiyonında yeğleme edilen bir malzemedir.